Utangaçlığı Yenmenin Yolları

– “Elimi ayağımı nereye koysam diye şaşırıyorum onun karşısında.”
– “Utancımdan yanaklarım kızarır. Sanki yüzümde iki kırmızı elma taşıyorum.”
– “Hmm, şey, kem küm’den öteye gidemiyor ağzımdan çıkanlar” vb. durumlar yaşıyorsanız…

DURUN ve HATIRLAYIN; “Utangaç doğulmaz, utangaç olunur.” Siz değil misiniz daha anne karnından çıktıktan itibaren gece-gündüz çekinmeden ağlayıp mama, daha sonra oyuncaklar, ileride ise başınız sıkıştığında yine utangaçlık duymadan yakın çevrenizden yardım isteyen? O zaman neden sizin gibi iki kolu iki bacağı olan insanlardan çekinesiniz?

Yaşanılan hayat şartları, içinde bulunulan çevre, geçmişimiz, ruhsal yapımız vb. hepsi aslında bu utangaçlığın nedeni olabilir. Geçmişe gidip sorunu kökünden halledemeyeceğinize göre, utangaçlığı aşabilmeniz gerekiyor.

tumblr_inline_mw5qt0U2YI1so8tqu

İşte size buluşmalar için 10 adımda utangaçlığınızı yenmenin yolları:

1- Kendinizi bilin: Kendi zayıflıklarınızı ve üzüldüğünüz noktaları bilin ve o zaman kendinizi sizi zor duruma sokacak pozisyonlara sokmayın. Mesela politika en hassas olduğunuz konu. O zaman bu konuyu konuşmaktan kaçının.

2- Sohbete giriş: O an aklınıza bir şey gelmeme riskini göze almayın. Bu şekilde sizi daha da heyecan basabilir. O nedenle şunu konuşalım, o konu sarmazsa bu konu olabilir şeklinde bir konu listesi hazırlayın kafanızda. Ne kadar çok konu, o kadar az sessizlik ortamı!

3- Hayal kurmak: Malum daha aklınızdan geçerken eliniz ayağınıza dolaşıyor, bir de kanlı canlı karşınızda gördüğünüzde sakın dizlerinizin bağı çözülmesin. Bunun olmaması için onu evinden aldığınız andan başlayarak, yediğiniz yemeğe ve hatta onu evine bırakıncaya kadar tüm buluşmanızı gözünüzde canlandırın. Bu şekilde tüm olasılıklara karşı gardınızı alabilecek ve hiçbir olayda nakavt olamayacaksınız.

4- Dış görünüş: Önerimiz onu giyin, bunu giyinden öte, hangi kıyafetinizin için de kendinizi rahat hissediyorsanız onu giymeniz yönünde. Kıyafetinizin içinde rahat edemezseniz, daha bir içinize kapanıp, daha bir gergin olabilirsiniz. Ama hatırlatalım siz yine de şık bir restoranta gidiyorsanız parmak arası sandaletlerinizi giymeyin, ortamı da göz önünde bulundurun. ; )

5- Gülümseyin:  Bir gülücüğünüzle nasıl bir büyü yaratacağına şaşıracaksınız. Bu hem utangaçlığınızı azaltacak hem de ona ilk başta arkadaşça ve sosyal bir hava verecek ve o da rahatlayacak. Ondan hoşlandığınızı sözlere dökmeden de ifade edeceksiniz. Bunun için ayna karşısında bol bol pratik yapın! En etkili gülüşü bu şekilde yakalayacaksınız. : )

6- Gözler temas halinde:  Neden hemen kaçırıyorsunuz gözlerinizi? Bu durum sizin utangaç olduğunuzu bangır bangır ilan eder. En ideali belli aralıklarla 2-3 saniyeyi geçmeden içten bakışlar…     Bu şekilde o da önünüzdeki yemekten çok, onunla ilgilendiğinize ikna olur.

7- Olumlu düşünmeli: “Beni beğenmedi” ya da “Çok aptalca konuşuyorum.” gibi negatif düşüncelerden kendinizi uzaklaştırın. Hatırlayın pozitif düşünce olumlu şeyleri de beraberinde getirir. Hem onun da en az sizin kadar gergin olduğunu hatırlayın ve ona göre davranın.

8- Sohbet tıkanırsa: Daha önce listenizi aklınıza yazmıştınız ama uçup gittiyse ve gemi sessizliklere yelken açmaya başlandıysa; o zaman ona onun hakkında sorular sorun! “Şu filmi izledin mi?” gibi. Verdiği cevapları dikkatle dinleyin, üzerine konuşulacak bir şeyler mutlaka yakalayacaksınız.

9- Kollarınıza dikkat! Özellikle karşınızdaki size bir şey anlatırken kollarınızı kavuşturmayın. Bu şekilde yapmanız ona utangaç ve savunmasız olduğunuzu belli edecek. Hemen açın o kollarınızı!

10- Duruş mühim:  Ayakta dururken karnınızı içe çekip dik bir şekilde durun. Bu duruş sizin özgüveninizin simgesi olacak. Dilerseniz ayna önünde pratik yapabilirsiniz.

“Söylemesi kolay, sıkıyorsa gelin siz uygulayın.” diyebilirsiniz; ama daha ne kadar insanlardan kaçabilirsiniz? Kendinize biraz zaman tanıyın, biraz da çabayla aşılamayacak sorun yok. Hem bu şekilde boş kalan raflarınıza utangaçlığınızı kaldırmış olacaksınız…

Utangaçlık mı, o da ne?

Bol şans…

Önceki YazıSonraki Yazı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

uye_ol