Takım Elbise ve Ayakkabı Uyumu Hakkında

Beylik Mevzular, Siberalem Blog’un okurları için yazmaya devam ediyor. Ve tüm erkeklerin sürekli kafasını karıştıran takım elbiseler var gündemde. Giyim kuşam işinin hep kadınlar için zor olduğunu düşünmüştük ama erkeklerin işi de hiç o kadar kolay değil. Buyrun takım elbise yazısına…

Geçen gün bir arkadaşım senelerdir ortalığı kasıp kavuran o meşhur soruyu patlattı; “Lacivert takım elbise ile siyah ayakkabı olur mu?”. Konuştuk ettik derken dedim ki kendi kendime “Arkadaş bu bana da dert, hepimize dert.” Hangi renk takım elbise ile hangi renk ayakkabı giyilir mevzusu dev sıkıntı. Sırf lacivertlik değil ki mevzu. Yeri geliyor gri takımla da benzer sıkıntıya düşüyor insan. Ya da bazen gözüne güzel gözüküyor o anda ama bir bakıyorsun gün ışığında yok, olmamış. Dedim şu işi bir aradan çıkartalım. Ayakkabı mevzularına da giriş yapmış oluruz.

Üye olmadan önce
Siberalem’i keşfe çık

(Anti-linç Uyarısı: Burada vereceğim liste tüm ayakkabıları, tüm ayakkabı renklerini ve onların takımlarla uyumlarını kapsamayacak. O yüzden kalkıp da “arkadaş ben takım elbisenin altına beyaz sneaker çekiyorum çok da güzel oluyor.” tribine girmeyin. Zor zaman listesi bu. Çılgın atmadan güvenli olmak istediğinde kullanacağın liste.)

Adımlarda bu özgüveni görmek istiyoruz.
Adımlarda bu özgüveni görmek istiyoruz.

Gri Takım Elbise

Malum bizim ülkemizde en çok giden takım elbise bu. Ecnebiler de lacivert takım elbise daha yaygın kullanılıyormuş mesela. Bizde onun yerine kötü-mavi takım elbise var. (O nedir Allah aşkına ya? Hayır, sorarım nasıl bir renk seçimidir o. Gözünde canlanmış olması lazım pırıl pırıl parlayan o kötü-mavi takım elbise.) Dağılmayalım, neyse. Şimdi gri takım elbise bir defa her yola gelen, tertemiz bir renk. Ofise de giyersin, akşam dışarı çıkarken de giyersin, bir iki değişiklik yapar hafta sonu da giyersin. Ne çok kastırır adamı, ne iyiden iyiye rahat gösterir. Güzeldir. Bu kadar çok yönlü bir takım elbise haliyle ayakkabılar konusunda da bir o kadar rahattır. Formallik düzeyine göre tabi takımın rengini ayarladığını düşünüyorum şu anda. Ne kadar açık ise grinin tonu o kadar az formal olacaktır.

Siyah Ayakkabı: En formal versiyonu bu olacaktır. Altına net yakışır. Ciddi sayılabilecek bir ofiste çalışıyorsan, beyaz gömlek ve koyu bir kravatla misler gibi tamamlarsın.

Kahverengi Ayakkabı: Daha gündelik bir renk tabi kahverengi. Gri takımla her türlü uyum sağlar. Ama ofisin ciddiyet seviyesini iyi tahlil et. Onun dışında dışarı çıkarken giymek için hoş bir tercih olacaktır. Tabi kahverengi deyince onlarca ton giriyor işin içine. Bu noktada gözün kapalı alış veriş yapmaktansa takımınla birlikte ayakkabıyı seçmende fayda var derim. Koyuluk seviyelerini göz önünde bulundurman gerekiyor zira. Bu renkle birlikte daha hareketli gömlekler ve kravatlar seçebilirsin artık.

Misal, daha az formal bir yapı. Neden? Çünkü adam zıplamış. Formal zıplama diye bir şey yok.
Misal, daha az formal bir yapı. Neden? Çünkü adam zıplamış. Formal zıplama diye bir şey yok.

DİKKAT DİKKAT: Koyu gri takım elbise ile kahverengi ayakkabı giyme. Sadece siyah ayakkabıyı seç onun altına. Koyu gri dediğim o charcoal dedikleri renk. Dikkats.

Kahverengi Takım Elbise

Çok fazla ortada kahverengi takım elbise görmüyorum güncel olarak. Dedelerimiz falan giyerdi kahverengi takım elbiseyi. Bir de tabi yine ecnebilerin bir lafı var “no brown in town” diye. Belki ondan sebep çok fazla üretilmiyordur. Ama olur da elinde vardır, çok seviyorsundur, giymek istiyorsundur yine de inceleyelim. Bu “no brown in town” lafından mütevellit takım elbiselerde kahverenginin formalliği düşük. Unutmaman gereken şey ne burada? ASLA SİYAH AYAKKABI İLE GİYME! ASLA!

Şu hali bile buram buram kır düğünündeki sağdıç değil mi? Şehirde ne işi olsun bu takımın. Ama ayakkabılar şık.
Şu hali bile buram buram kır düğünündeki sağdıç değil mi? Şehirde ne işi olsun bu takımın. Ama ayakkabılar şık.

Kahverengi Ayakkabı: Ya nolacağıdı? Tabi ki kahverengi ayakkabı tercih edeceğiz bu noktada. Ancak takımın rengiyle birebir olmayacak renkler. Takımdan daha koyu bir ton kahverengi daha şık olacaktır. Öbür türlü ne o öyle zıbın giymiş çocuk gibi. Olmaz. Ha bir ton açığı olmaz mı peki? Olur ama biraz daha cesur bir görüntü çıkıyor bana göre o noktada. Ben tercih etmem ama sen ediyorsan da ayakkabıyı zorla elinden alacak değilim.

Lacivert Takım Elbise

Geldik zurnanın zırt dediği yere. Aslında bu kadar dara düşüyor olmamızın sebebi ülkedeki lacivert takım elbiselerin bir standardının olmaması bence. Arkadaş o kadar çok çeşitte mavi/lacivert tonlarında takım üretiliyor ki kafalar sürekli karışıyor. Bir de bizim ten rengimize uymayan cinsler sunuluyor piyasaya ki akıllara zarar. Yahu biz Norveçli miyiz? Sen niye bize pırıl pırıl parlayan MAVİ takım elbise yapıyorsun? Bizim neyimize o takımlar? Lacivert dediğin zaman koyu koyu bir renk seç kendine. Hem formallikte şekil yaparsın, hem de üstünde iyi durur. Siyah takım elbise gündelik hayata fazla kaçacağı için en koyu giyeceğin yine lacivert olacaktır. Tabi aynı zamanda daha eğlenceli şekillerde de kullanabilirsin bu takımı.

Siyah Ayakkabı: Formal, formal, formal, hoop, formal! Düz gömlek kravatla çık işin içinden. Çok da güzel yakışır koyu laci takımla siyah ayakkabı.

Kahverengi Ayakkabı: Hiç içime sinmiyor siyah diyorsan, formallikten biraz kısıp kahverengiye yönelebilirsin. Hem çok şık durur hem de ne kadar keyifli bir insan olduğunu gösterir.

Façası yanasıca!
Façası yanasıca!

Oxblood, Burgundy: Bu renklerdeki ayakkabılar da bence inanılmaz yakışıyor lacivert takımların altına. Ama tabi yönetim kurulu toplantısına gireceksen sıkıntı olur. Öte yandan yönetim kurulu toplantısına giren adamsan burada ne işin var? Ha ona rağmen buradaysan eğer kralsın.

Siyah Takım Elbise

Siyah ayakkabı giyeceksin. Falanı, filanı yok. Zaten katı bir takım elbise. Hiç hareket katmaya çalışma. Asla. Hiçbir şekilde. Siyah ayakkabı. Siyah, deri, düz, bildiğin, ayakkabı. Nokta.

Durum bu şekilde. Şimdi tabi sadece düz renk takımlar yok piyasada. Farklı desenlerde, farklı renklerde, farklı tonlarda takımlar mevcut. Onlarca çeşit ayakkabı da mevcut. Onların hepsini tek tek anlatmaya kalksam tek yazıda büyük ihtimalle üç yıl sadece bunu yazmam gerekir. Dolayısıyla en çok denk geleceklerini yazmış olayım burada, darda kaldığında dönüp bakarsın.

Senin eklemek, çıkartmak, “o öyle olmaz” demek istediğin şeyler varsa takım elbisenin içindeki kağıtta yazan renk kodunu hiyeroglif şeklinde yazarsan karşına adresimin olduğu bir harita çıkar. Oradan beni bulabilirsin.

İşte bir Beylik Mevzular yazsının daha sonuna geldik. Siberalem Blog takipçileri, sözümüz size, yorumlarınızı bekliyoruz!

Beylik Mevzular

Önceki YazıSonraki Yazı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

uye_ol